R. Wax: Čuječnost

Najbrž ste že opazili, da zadnje čase berem predvsem knjige, ki govorijo o tem kako se znebiti stresa, kako se bolje počutiti, se rešiti stvari (in/ali ljudi), ki ti v življenju jemljejo energijo, skratka o tem, kako se dobro počutiti. Tudi tokrat sem brala knjigo, ki se dotika teh tem in je knjižna novost v Knjigarni Felix. Bila mi je približno tako zelo všeč kot Urbani menih in malo bolj kot Dol mi visi - o tej sem pisala nazadnje. Ravno pravšnja mera humorja, ne preveč vulgarnih besed in zapisano tako, da se te res dotakne. Ne na tisti "na jok mi gre" način, ampak tako, da dojameš kam smo prišli, kar se tiče stresa, primerjanja drug z drugim in podobno.

Avtorica knjige, Ruby Wax, je imela vse prej kot sanjsko otroštvo in življenje. Kot mnogi ljudje danes, tudi ona ni pobegnila depresiji. Čeprav jemlje zdravila, kot bi jih za vsako drugo bolezen, je vseeno iskala še kakšen drug način kako si pomagati. Preizkusila je vse, od različnih terapij, do obiskovanja "sumljivih" ljudi, na koncu pa se je našla v kognitivni terapiji, ki temelji na čuječnosti, iz katere je tudi magistrirala na Oxfordski univerzi. 

KAJ BOSTE NAŠLI V KNJIGI? 

9 poglavij, predgovor in nekaj dodatkov. V poglavjih najdete vse, od tega zakaj smo izmozgani ("Nevrobiolog lahko reče, da je nekdo "izmozgan". Izraz pomeni, da temu človeku nenehen stres preobremenjuje živčevje, ga preplavlja s kortizolom in adrenalinom; pozornost usmerja na tisto, kar ga skrbi, ne pa na delo, ki ga trenutno opravlja, posledica tega pa je izgorelost"), do tega kaj sploh je čuječnost, kako delujejo naši možgani in zakaj je kognitivna terapija, ki temelji na čuječnosti, tako učinkovita. Avtorica v knjigi deli tudi 6-tedenski tečaj čuječnosti, ki ga je odobril njen profesor z Oxfordse univerze. V zadnjih poglavjih piše še o tem kako čuječnost uporabiti za izboljšanje odnosov, pa o čuječnosti za starše in dojenčke ter o čuječnosti za starejše otroke in najstnike. Knjiga se zaključi s poglavjem čuječnost in jaz. 
Ni nujno, da se takoj lotite cele knjige, od začetka do konca, saj vam poglavje o čuječnosti za dojenčke v tem trenutku morda nič ne koristi. Preletite uvodne strani in podrobnejši opis poglavij, nato pa izberite tiste, ki se vam zdijo primerni za vas. Vsekakor pa 6-tedenskega tečaja najbrž ne gre izpustiti. Tudi jaz se ga bom lotila in morda bom kaj povezanega s tem delila tudi z vami.

"V vesolje pošiljamo rakete, da bi raziskale kozmos, zaradi določenega razloga pa zanemarjamo raziskovanje samega sebe"



TOREJ, ČUJEČNOST? KAJ JE ŽE TO?

"Čuječnost je način, na katerega urimo sposobnosti za usmerjanje pozornosti: ko na nekaj usmerjamo pozornost, kritične misli potihnejo. Ko uporabljate čuječnost, se naučite sprejemati stvari takšne, kakršne so, ne da bi jih poskušali spreminjati." Meni to zveni kot misija nemogoče, res. Zato sem toliko bolj trdno odločena, da se lotim 6-tedenskega programa, ki je v tej knjigi. Čuječnost nam omogoča, da se zavedamo svojih miselnih procesov. Nekako tako, kot da bi sedeli nad svojimi mislimi in jih gledali. Na žalost (ali veselje?) se čuječnosti ne moremo naučiti kar tako, kot da bi vzeli eno tableto in bi bilo vse rešeno. Tudi nihče drug ne more tega narediti namesto nas in baje je potrebno ogromnooo volje, da jo začneš izvajati (mogoče bi morala najprej prebrati kakšno knjigo na temo kako priti do ogromno volje...). Po drugi strani pa počnemo kar nekaj stvari, ki nam mogoče niso najbolj po godu, a vemo, da prinašajo rezultat, zaradi katerega se bomo počutili bolje. Na primer to, da hodimo v fitnes. Ni vrag, da si ni vsak od nas kdaj rekel "joooj, kako se mi pa danes ne da", potem pa je vseeno šel, ker je vedel, da se bo po treningu počutil boljše in da bo en korak bližje sixpacku (ali zaradi česa pač hodijo/hodimo ljudje v fitnes). Enako je s čuječnostjo. Na začetku bo težko in velikokrat se nam ne bo dalo, ampak zavedati se moramo, da bo rezultat boljše počutje, za kar pa se splača stisniti zobe in potruditi. 

6-TEDENSKI TEČAJ ČUJEČNOSTI

"Ta 6-tedenski tečaj čuječnosti je namenjen ljudem, ki hočejo biti zvečer sposobnosti zaspati, v budnem stanju pa biti sposobni osredotočiti se na nalogo, ki je trenutno opravljajo."



Aleluja! Če me to nauči te tečaj, potem je vreden veliko več kot 6 tednov mojega časa. Enkrat sem namreč že pisala o tem, kako težko se včasih osredotočim na eno stvar in neham razmišljat o 100 stvareh naenkrat. Slava ti, Ruby Wax, če se bo to uresničilo.

Prvi teden tečaja je namenjen odvajanju od avtopilota (več o tem tudi v knjigi) in temu, da začnemo spet uporabljati svoje čute. V drugem tednu se bomo učili o preklapljanju med operativnim in čutečim umom, v tretjem povezovali čuječnost in gibanje in tako naprej do šestega tedna. Jaz sem tečaj prebrala, uporabljati ga še nisem začela, ampak ga bom. 

O knjigi bi lahko še kar pisala in pisala, a res ne bi imelo smisla, da vam povem kar vse kar piše v njej. Čeprav so si knjige, ki govorijo o stresu, boljšem počutju, bolj umirjenem življenju, ipd., med sabo zelo podobne, imajo še vedno vsaka svoje specifike, zaradi katerih je vredno prebrati prav vse. Ta knjiga, Čuječnost, ima dodano vrednost zaradi tečaja, ki ga vsebuje. Prav tako kot Urbani menih, ki vsebuje kar nekaj nalog in vaj. Zato se jo splača imeti doma, da se lahko k njej kadarkoli vrnete.





Komentarji