Trening naHIITro

Kratica HIIT v angleščini pomeni high-intensity interval training. HIIT trening združuje kratke intervale visoko intenzivne aktivnosti in še krajše intervale počitka, med katerimi se naš srčni utrip ponovno umiri. Čas intervalov si lahko zastavite sami. Ena najbolj »popularnih« kombinacij je 40:20 (krajši je počitek ;)) in 20:10, z drugimi besedami tabata. Kot rečeno, čas lahko prilagodite svojim željam in zmogljivostim.
Zakaj je meni HIIT res pri srcu?
  • Ne vzame veliko časa
Priznam, nekako bolj mi je pri srcu krajša in intenzivnejša vadba, kot dolgi treningi. Zgodi se tudi, da imam tako natrpan dan, da bi trening v fitnesu ali dolgi tek težko spravila med vsa opravila in takrat HIIT resnično pride zelo prav. Vzame vam lahko 15, 20 ali 30 minut. Kolikor vam odgovarja. Zato res ni izgovora, da ne morete trenirat, ker nimate uro in pol časa ;)
  • Pospeši metabolizem
Intervalni trening pošteno brcne naš metabolizem. Po takšnem treningu bo vaše telo delalo na višjih obratih še 24-48 ur. Kar pomeni, da boste kurili tudi takrat, ko bodo oblačila od treninga že suha, vi pa stuširani in sveži. Super, ni?
  • Ne potrebujem nobenih pripomočkov

Lahko jih uporabljate ali pa ne. Vse je odvisno od vas. Intervalni trening lahko izvedete na prostem, v fitnesu, na kolesu, v domači dnevni sobi. Ni bistvo kje ste in katere pripomočke uporabite. Pomembno je, da po vsakem intervalu, v katerem daste vse od sebe, umirite srčni utrip in to večkrat ponovite.

Komentarji